Activiteiten in Bilbao

In principe heb je aan hele 2 dagen genoeg om alle highlights van Bilbao te zien en 1 à 2 musea te bezoeken. Maar je kan natuurlijk een beetje van het pad afwijken en nog veel meer doen in Bilbao en de directe omgeving. Hieronder een lijst van activiteiten die je sowieso in Bilbao gezien en/of gedaan moet hebben – afhankelijk van je interesses.

Puente Vizcaya

Deze bijzondere hangbrug, sinds 2006 UNESCO Werelderfgoed, is de oudste zweefbrug ter wereld en één van de weinige van z’n soort die nog in gebruik is. Alberto Palacio, leerling van Gustave Eiffel, ontwierp de brug en de invloed van Gustave Eiffel zie je duidelijk terug in het staalontwerp van de brug. De Puente Vizcaya, ook wel Puente Colgante (hangbrug) genoemd, verbindt de plaatsen Portugalete en Getxo met elkaar. Vanuit Bilbao kun je zowel de trein als metro nemen naar Portugalete (zo’n 15 min. reistijd) of de metro naar Getxo (stop: Areeta, 15 min.).

Je kunt de oversteek maken in het gondeltje en je laten zweven naar de overkant, maar je kunt óók met de lift omhoog en de oversteek al lopend doen over de houten vlonders op 45m. hoogte, om later met de gondel weer terug te gaan. LET WEL: mensen met hoogtevrees kunnen wellicht beter gewoon met de gondel naar de overkant…

Puente Vizcaya, Puente Colgante

Panoramisch uitzicht Bilbao

Voor een mooi uitzicht over Bilbao en de omliggende heuvels ga je naar de top van de heuvel Artxanda. Hier is een viewpoint waar je naartoe kunt met een kabeltreintje vanuit de wijk Uribarri achter het stadhuis van Bilbao. Het kabeltreintje vertrekt elke 15 minuten en een retourtje kost € 3.60, met de Barik-kaart (lokale OV-kaart) kost het €0.60 enkele reis.

Uitzicht Bilbao vanaf Artxanda

Musea bezoeken

Naast het bekende Guggenheim Museum telt Bilbao nog een aantal andere musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld het Museo de Bellas Artes, na het Prado Museum in Madrid één van de belangrijkste musea van de schone kunsten in Spanje. Wil je echter wat leren over de Baskische cultuur, ga dan naar het Museo Vasco in het historische centrum van Bilbao. En voor alles over de maritieme geschiedenis van Bilbao ben je op de juiste plek in het Museo Marítimo, naast het congresgebouw Palacio de Euskalduna.

Fietstour Bilbao

Ontdek Bilbao op de fiets! Een lokale gids neemt je mee door Bilbao en vertelt over de Baskische geschiedenis en cultuur. In de pauze geniet je van een lekkere pintxo en een drankje (meestal een fris txakoli-wijntje). De tour duurt zo’n 2 uur en 15 minuten en wordt in het Engels gegeven. Huur van fiets, helm en slot is inclusief.

Kajakken in Bilbao

Verken de stad op een unieke manier: vanaf het water! De rivier Nervión doorkruist Bilbao voordat het uitmondt in de Golf van Biskaje, op zo’n 15km. vanaf het centrum. Zo ver kayak je uiteraard niet; je blijft op het rustige water in de stad. Maar je hebt wel de kans om unieke selfies te maken vanaf het water met het Guggenheim, de historische gebouwen en de middeleeuwse San Antón kerk op de achtergrond!

Je kan zelf op pad gaan met de kayak, maar je kunt ook onder begeleiding van een instructeur over de rivier gaan. De instructeur vertelt je bovendien alles over de dingen die je onderweg ziet langs vanaf het water.

Pintxos eten

Na al het museumbezoek en het rondwandelen door de stad krijg je honger. Stap daarom een bar in en trakteer jezelf op een lekker glas Txakoli-wijn met één of meerdere pintxos. Café’s in overvloede in Bilbao, maar er zijn natuurlijk een aantal bars die je zeker niet moet overslaan!

Pintxos eten activiteiten Bilbao