Baskische mythologie

Het Baskische volk heeft een rijke mythologie waarvan de verhalen nog prominent deel uitmaken van het leven. De mythologie is gebaseerd op figuren uit de natuur en het dierenrijk. Kinderen lezen boekjes over de oppergodin Mari, de reuzenboswachter Basajaun of de slechterik Herensuge. Wie zijn al deze mythologische figuren?

Mari

Mari is de moeder van de Baskische mythologie. Er gaan veel verhalen rond over Mari, maar wat zeker is, is dat ze een sterke, mooie vrouw is die soms ook een verschijning kan aannemen als halfvrouw-halfdier.

Mari beschermt het Baskische volk, mits zij zich netjes gedragen en niet de wet overtreden, want ongehoorzame mensen die kwaad bedoelen straft ze flink. Hoewel Mari zich verplaatst door het hele Baskenland, zegt de mythologie dat ze onder de grond leeft, in diepe, donkere grotten van hoge bergen. Ze zeggen dat haar thuisbasis de grot in de berg Anboto is, in natuurpark Urkiola.

Ook al is ze de oppergodin, Mari wordt vooral in verband gebracht met het weer. Zo zou het regenen als Mari thuis is in Anboto, maar wanneer ze haar grot verlaat, zijn er stormen op komst. Als ze met haar man, de god Sugaar, door de lucht vliegt, hagelt het. Het is droog als Mari op een andere locatie in het Baskenland verblijft.

Basajaun Baskische mythologie

Basajaun

Basajaun is de kleinzoon van Mari en een ander belangrijk figuur in de Baskische mythologie. De Basken noemen deze reus met het lange haar en een voet in de vorm van een geitenpoot de ´Heer van het bos´. Hij waarschuwt de schaapsherders als er storm op komst is, zodat ze hun kudde in veiligheid kunnen brengen en beschermt de dieren tegen wolven en andere wilde roofdieren. Daarbij krijgt hij hulp van zijn vrouw Basandere.

Herensuge Baskische mythologie
Afb.: euskalmitologia.com

Herensuge

Herensuge is één van de slechteriken in de Baskische mythologie. Herensuge is een gevaarlijke slang met 7 koppen, als dat de mens niet afschrikt! Deze moorddadige figuur leeft in de diepste uithoeken van het Baskenland en wanneer hij uit zijn hol tevoorschijn komt, ontvoert hij vrouwen, vernietigt kuddes van de boeren en doodt hij willekeurige mensen in koele bloeden.

Tartalo Baskische mythologie

Tartalo

Een andere slechterik die je liever niet tegenkomt is Tartalo: een zeer gemene eenogige reus waar de mensen wellicht nog banger voor zijn dan voor Herensuge. Waarom? Tartalo leeft namelijk alleen maar van mensenvlees. En hij doet er alles aan om zijn buik rond te eten…

Eguzkilore Baskische mythologie

Eguzkilore

Hoe beschermen de Basken zich nou tegen deze gevaarlijke figuren, heksen en andere donkere wezens? De populaire mythe van de Eguzkilore vertelt je daar alles over.