COVID-19 in Baskenland

Wat is de huidige situatie van COVID-19 in Baskenland? Mag je op dit moment reizen naar deze regio? En als je naar het Baskenland komt, met welke regels en reisrestricties moet je rekening houden? Op deze pagina vind je alle informatie. 

Kan ik op vakantie naar het Baskenland?

Voor vakanties op dit moment helaas niet. Alleen noodzakelijke reizen mogen nog. In het Baskenland mag niemand de provincie in of uit reizen, mits ze een geldige reden hebben. Vanuit Nederland geldt bovendien code oranje met de bijbehorende reisrestricties voor het Baskenland.

Actuele situatie 

Na de versoepelingen rondom de feestdagen in december begon in januari de derde golf in het Baskenland. Het aantal COVID-gevallen steeg rap tot eind februari. Sindsdien daalt het besmettingspercentage gestaag maar langzaam. Momenteel ligt dit percentage op 4,1% en heeft het Baskenland gemiddeld 300 nieuwe gevallen per dag. Dat betekent dat de complete autonome regio zich nu in de ´gele zone´ bevindt en er gemeentelijke lockdowns zijn. Inwoners kunnen zich alleen bewegen in de eigen en aangrenzende gemeente, maar mogen niet verder door het Baskenland reizen. Reizen naar andere provincies zoals Cantabria, La Rioja of Navarra is ook verboden.

Horeca

Na het af en aan sluiten van de horeca, heeft het Baskische Tribunaal in februari besloten dat de horeca vanaf nu altijd open moet blijven, ongeacht de situatie met COVID-19. Wel moet de horeca de regels naleven wat betreft de capaciteit in cafés en restaurants. Deze is op dit moment 100% op het terras en 50% aan de tafels binnen. Men mag niet aan de bar zitten en moeten verplicht een mondkapje op tussen het consumeren door.

Veiligheidsmaatregelen

In het Baskenland gelden de volgende algemene maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • verplicht mondkapje dragen (v.a. 6 jaar) in het openbaar vervoer en openbare ruimten, zowel binnen als buiten op straat. 
  • avondklok van 22:00-06:00 uur.
  • 1,5 tot 2 meter afstand houden waar mogelijk, ook tijdens het sporten
  • groepsvorming van maximaal 4 personen 
  • rookverbod buiten bij minder dan 2 meter afstand
  • verplicht handen schoonmaken met desinfecterende alcohol bij binnenkomst in winkels
  • beperkte toegang in de horeca en na middernacht worden geen mensen meer binnengelaten in cafés/restaurants.

Negatieve PCR-test

Voordat je naar het Baskenland reist met het vliegtuig of per boot moet je een negatieve PCR-test laten zien. Deze test moet je binnen 72 uur vóór het begin van je reis gedaan hebben. Ook moet je verplicht een digitaal gezondheidsformulier invullen. Er kunnen overal controles plaatsvinden en een boete voor het niet naleven van de veiligheidsmaatregelen ligt tussen de € 100 – € 10.400. 

Meer informatie

Meer informatie over de ontwikkelingen en de actuele situatie van het coronavirus in het Baskenland en Spanje vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB en het Spaanse Ministerie van Gezondheid

Laatste update: 04.03.2021.