COVID-19 in Baskenland

Wat is de huidige situatie van COVID-19 in Baskenland? Mag je op dit moment reizen naar deze regio? En als je naar het Baskenland komt, met welke regels en reisrestricties moet je rekening houden? Op deze pagina vind je alle informatie. 

Kan ik op vakantie naar het Baskenland?

Voor het Baskenland geldt op dit moment nog code oranje volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je mag dus eigenlijk alleen voor noodzakelijke reizen komen en op vakantie gaan raden ze af, vooral als je niet bij thuiskomst in quarantaine wilt. MAAR: de situatie in het Baskenland verbetert wekelijks naarmate de Covid-vaccinaties vorderen. Momenteel (30 mei 2021) is heel Baskenland ‘geel gebied’; de regio telt gemiddeld 150-200 nieuwe gevallen per etmaal. Het lijkt erop dat het deze zomer zeker mogelijk is om lekker op vakantie te gaan in het Baskenland, maar houd de updates van Buitenlandse Zaken goed in de gaten.

Negatieve PCR-test

Als je naar het Baskenland reist moet je een negatieve PCR-test laten zien. Deze test moet je binnen 72 uur vóór het begin van je reis gedaan hebben. Ook moet je verplicht een digitaal gezondheidsformulier invullen. Er kunnen overal controles plaatsvinden en een boete voor het niet naleven van de veiligheidsmaatregelen ligt tussen de € 100 – € 10.400,-. Per 1 juli kun je ook naar het Baskenland als je in het bezit bent van het Europese coronapaspoort.

Reis je weer terug naar Nederland, maar staat het Baskenland (of het vasteland van Spanje) nog steeds op oranje volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan moet je in het Baskenland in ieder geval een negatieve PCR-test laten afnemen. In Bilbao kun je hiervoor makkelijk en snel terecht bij Clínica Indautxu. Via hun website koop je online de benodigde tests. Vervolgens kun je wanneer je wilt inlopen bij het gezondheidscentrum en nemen ze je bestelde test voor je af. Houd rekening met hun openingstijden:

Maandag-vrijdag: 07:30 – 19:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 13:30 uur

Prijs PCR-test: €100
Prijs sneltest: €40
Extra prijs voor (urgent) bezoek buiten openingstijden, op zondagen en feestdagen: €20

Veiligheidsmaatregelen

In het Baskenland gelden de volgende algemene maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • verplicht mondkapje dragen (v.a. 6 jaar) in het openbaar vervoer en openbare ruimten, zowel binnen als buiten op straat. 
  • 1,5 tot 2 meter afstand houden waar mogelijk, ook tijdens het sporten 
  • rookverbod buiten bij minder dan 2 meter afstand
  • verplicht handen schoonmaken met desinfecterende alcohol bij binnenkomst in winkels
  • beperkte toegang in de horeca en na middernacht worden geen mensen meer binnengelaten in cafés/restaurants.

Meer informatie

Meer informatie over de ontwikkelingen en de actuele situatie van het coronavirus in het Baskenland en Spanje vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB en het Spaanse Ministerie van Gezondheid

Laatste update: 13.06.2021.