COVID-19 in Baskenland

Laatste update: 25.11.2020.

Wat is de huidige situatie van COVID-19 in Baskenland? Mag je op dit moment reizen naar deze regio? En als je naar het Baskenland komt, met welke regels en reisrestricties moet je rekening houden? Op deze pagina vind je alle informatie. 

Kan ik op vakantie naar het Baskenland?

Op dit moment helaas niet. Alleen noodzakelijke reizen mogen nog. Op 25 oktober heeft de Spaanse regering de noodtoestand uitgeroepen, en op 26 oktober heeft de Baskische regering besloten haar grenzen met de buurprovincies én Frankrijk te sluiten tot in ieder geval 10 december. Afhankelijk van de situatie, kan deze periode verlengd worden. Dat betekent dat niemand de provincie in of uit kan reizen, mits er een geldige reden voor is. Vanuit Nederland geldt nog steeds code oranje met de bijbehorende reisrestricties voor het Baskenland. Toch is het momenteel dus moeilijk om het Baskenland binnen te komen.

Actuele situatie 

Momenteel beleeft Spanje een tweede golf van het coronavirus. Ook stijgt het aantal gevallen van COVID-19 in het Baskenland snel sinds begin augustus. Het leek erop dat de tweede golf mid-september onder controle was, maar helaas is het virus enorm opgelaaid begin oktober. De Spaanse regering heeft een landelijke noodtoestand afgekondigd en de Baskische regering heeft tijdelijk de grenzen van het Baskenland gesloten tot blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen drastisch is verminderd.

Half november is alle horeca gesloten. Dit heeft gezorgd voor een daling van het aantal nieuwe gevallen, maar tot 10 december zullen de huidige maatregelen van kracht blijven.

Veiligheidsmaatregelen

In het Baskenland gelden de volgende algemene maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • verplicht mondkapje dragen (v.a. 6 jaar) in het openbaar vervoer en openbare ruimten, zowel binnen als buiten op straat. 
  • 1,5 tot 2 meter afstand houden waar mogelijk, ook tijdens het sporten
  • groepsvorming van maximaal 10 personen 
  • rookverbod buiten bij minder dan 2 meter afstand
  • verplicht handen schoonmaken met desinfecterende alcohol bij binnenkomst in winkels
  • beperkte toegang in de horeca en na middernacht worden geen mensen meer binnengelaten in cafés/restaurants.

Negatieve PCR-test

Voordat je naar het Baskenland reist met het vliegtuig of per boot moet je een negatieve PCR-test laten zien. Deze test moet je binnen 72 uur vóór het begin van je reis gedaan hebben. Ook moet je verplicht een digitaal gezondheidsformulier invullen. Er kunnen overal controles plaatsvinden en een boete voor het niet naleven van de veiligheidsmaatregelen ligt tussen de € 100 – € 10.400. 

Meer informatie

Meer informatie over de ontwikkelingen en de actuele situatie van het coronavirus in het Baskenland en Spanje vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB en het Spaanse Ministerie van Gezondheid