Baskische volkssport

In Schotland hebben ze de Highland Games, in het Baskenland hebben ze Herri Kirolak. Deze volkssport bestaat uit diverse disciplines waarin sterke mannen en vrouwen hun krachten meten en komen voort uit het Baskische werkverleden in de visserij, landbouw en de mijnen.

Baskische volkssport Herri Kirolak

Disciplines uit werkverleden

Baskische volkssport herri kirolak

De diverse disciplines van de Baskische volkssporten komen oorspronkelijk uit het werk op het land en de mijnbouw. Was het vroeger de dagelijkse arbeid die gedaan moest worden, tegenwoordig zijn het sporten die gedaan worden voor de lol:

Eén van de sporten van Herri Kirolak is iets wat wij allemaal wel een keer hebben gedaan toen we jong waren: touwtrekken (‘Soka-tira’). Het komt oorspronkelijk uit de visserij, waar vissers hun boten aan wal trokken met een dik touw.

Mijnwerkers perforeerden betonblokken met een ijzeren staaf (‘Harri zulatzaileak’) om dynamiet in de gaten te kunnen stoppen zodat de rotsen ontploften. Tegenwoordig gaat het erom wie het diepste gat heeft gemaakt in bepaalde tijd.

Het optillen van een zware zak met zand (‘Lasto altxatzea’) komt voort uit de landbouw en oefenden de Basken uit bij het laden van zakken koren op traktoren en/of droogzolders in de boerderij.

Eén van de populairste disciplines van Herri Kirolak is toch wel ‘Harrijasotzaile’. In deze sport tillen de deelnemers een grote steen op tot op de schouders. Zo’n steen weegt meestal tussen de 100 en 300 kg. De kandidaat die dit zo vaak mogelijk binnen bepaalde tijd doet óf de zwaarste steen op kan tillen, is de winnaar.

Gedurende het hele jaar worden er door heel Baskenland competities gehouden per activiteit. Ook geven kandidaten demonstraties tijdens festivals en dorpsfeesten. Dit zijn perfecte momenten om Herri Kirolak en die sterke Basken eens van dichtbij aan het werk te zien!

Video-impressie

Benieuwd naar hoe deze volkssport wordt uitgeoefend? Bekijk dan onderstaande video’s voor een impressie:

Houthakken (‘Aizkora proba’)

Houtzagen (‘Trontza-zerra’)

Zware zak hijsen (‘Lasto altxatzea’)

Betonblok perforeren(‘Harri zulatzaileak’)