Populaire sporten

Surfing

Surfen

De Golf van Biskaje is een vrij ruige zee met hoge golven die tot zo’n 5 meter kunnen reiken. Een ideale locatie voor surfers! Mundaka, een kustplaats langs het bioreservaat Urdaibai, staat bekend als het surfwalhalla van het Baskenland vanwege de zeldzame links afbrekende golven. Die golven kom je namelijk maar op enkele plekken elders in de wereld tegen. Jaarlijks pakken surfers van over de hele wereld dan ook de beste golven in Mundaka tijdens internationale surfwedstrijden.

Pelota

Een populaire sport die men vrijwel alleen in het Baskenland speelt is het balspel ‘pelota’. Dit is een combinatie van squash en kaatsen. De spelers kaatsen een kleine, leren bal zodanig tegen een hoge muur dat de tegenstander de bal niet meer kan terugspelen. Deze L-vormige muur heet een ‘frontón’ en in elke Baskische plaats kom je er één tegen. Vaak op een centrale locatie bij de kerk of op het plein. Er bestaan 3 varianten van ‘pelota’: met de blote hand, met een houten racket of met een langwerpige, gebogen mand. Bij deze laatste variant kunnen bij het werpen van de bal snelheden tot zo’n 250 km/h bereikt worden. Hierdoor beschouwt men pelota ook wel als de snelste balsport ter wereld.

Wielrennen & mountainbiken

De oranje shirts van het Baskische wielerteam Euskaltel zijn dan wel al een paar jaar uit beeld verdwenen, maar dat betekent niet dat het professionele wielrennen in het Baskenland in een dip zit. In tegendeel, de Baskische profrenners zijn nog steeds ruim vertegenwoordigd in de klassementen: Mikel Landa, Omar Fraile en Gorka Izagirre om een paar te noemen. En wat te denken van het bekende fietsmerk Orbea en natuurlijk de meerdaagse wielerwedstrijd Ronde van Baskenland, waarin vooral de klimmers hun krachten meten in de steile bergen van Spaans Baskenland. Het mag duidelijk zijn: wielrennen is onlosmakelijk verbonden met het Baskenland!

Roeien

Vroeger deden alleen de vissers het, maar tegenwoordig is het een professionele sport waarbij roeiclubs uit de kustregio competitief tegen elkaar roeien op zee. Tijdens deze ‘Regatas de Traineras’ doen teams van 13 roeiers plus stuurman mee die strijden om de vlag van de locatie waar de roeiwedstrijd plaatsvindt. Aangezien de regatta’s op zee zijn, leidt dat soms tot spectaculaire beelden wanneer de roeiers te maken krijgen met slecht weer en zich letterlijk moeten slaan door de krachtige, hoge golven. Zeker de moeite waard om eens te zien!

Regata de Traineras Getxo