Eguzkilore

De Eguzkilore is een distelachtige bloem en zeer belangrijk in de Baskische cultuur en mythologie. Als je goed kijkt, zie je de eguzkilore overal terugkomen: bij Baskische woningen op de voordeur, als houtsnijwerk, als stoffen motief op kleding of als sieraad. Deze ´Bloem van de zon´, zoals het letterlijk vertaalt in het Baskisch, beschermt het volk tegen kwade mythologische figuren, heksen en andere donkere wezens die rondwaren.

Eguzkilore Baskische zonnebloem mythologie

De oorsprong

De oorsprong van Eguzkilore gaat terug naar eeuwenoude tijden, toen Moeder Aarde heerste over de wereld en er nog geen zon en ook geen maan was. Het was altijd donker. En in die duisternis leefden nog maar weinig mensen. Maar met die mensen waarden ook andere gevaarlijke wezens rond op de wereld, zoals heksen, draken en vuurstieren. Zij maakten de mens regelmatig bang en zorgden voor problematische situaties.

Ilargi

Zo konden de mensen niet langer leven, ze wilden rust en veiligheid. Daarom besloten ze Moeder Aarde om hulp te vragen. Ze besloot om de maan, Ilargi, aan de hemel te zetten. Het licht van de maan zou de slechteriken moeten afschrikken. En in het begin lukte dat, zelfs de mensen zelf waren er even bang voor, totdat ze eraan wenden en weer naar buiten kwamen. De wrede figuren zagen echter dat de mens niet bang was voor de maan, dus waarom zouden zij wél bang moeten zijn? Onzin, dachten de slechteriken en dus kwamen ook zij weer tevoorschijn.

Eguzki

Maar de mensen lieten het er niet bij zitten en stapten opnieuw naar Moeder Aarde voor een betere oplossing. Die creërde ze in de vorm van de zon: Eguzki. Eguzki gaf nog meer licht dan Ilargi en was daarmee krachtiger. Het felle licht hield inderdaad de gevaarlijke figuren weg! Maar er was nog één probleem. De wrede wezens konden overdag dan wel niet tevoorschijn komen, maar ´s nachts wel.

Eguzkilore

De wanhoop nabij, besloot de mens nog één keer hulp te vragen aan Moeder Aarde: ´Alstublieft, geef ons iets waardoor wij ´s nachts ook meer bescherming hebben´. Daarom creërde Moeder Aarde met hulp van Eguzki een prachtige bloem die lijkt op de zon: de Eguzkilore, oftewel ´Zonnebloem´. De mens hing deze bloem op hun deur en wanneer slechteriken langskwamen en de Eguzkilore zagen, dachten ze dat het de zon zelf was en vluchtten direct weg naar hun donkere hol.

Sindsdien heeft men nooit meer gemene wezens gezien in het Baskenland.  

Wist je dat... de ingang van traditionele Baskische boerderijen, kerken en begraafplaatsen op het oosten staat, 
de kant waar de zon opkomt? Let er maar eens op als je door het Baskische landschap rijdt!