Geopark Zumaia

Tussen Bilbao en San Sebastián, ter hoogte van Zumaia, ligt langs de Baskische kust 13 kilometer aan indrukwekkende kliffen die meer dan 60 miljoen jaar aan geologische geschiedenis van onze aarde vertellen. Deze spectaculaire rotsformaties, ook wel ‘Flysch’ genoemd, verdwijnen verticaal de zee in, wat het een zeer bijzondere locatie maakt.

Flysch Zumaia

Miljoenen jaren zichtbaar

In het Eoceen-tijdperk, zo’n 50 miljoen jaar geleden, botste het Iberisch schiereiland met het Europees continent. De zeebodem werd door de kracht verticaal omhoog gestuwd, waardoor de rotsformaties boven het wateroppervlak uitstaken in de scheve positie zoals we die nu zien.

Flysch Zumaia

De lagen die je ziet bevatten duizenden tot miljoenen jaren aan geschiedenis van de aarde en vertegenwoordigen diverse geologische tijdperken. Bijvoorbeeld het einde van het Krijt-tijdperk (145 – 66 miljoen jaar geleden) toen de dinosauriërs uitstierven. Maar ook de overgang tussen het paleoceen en het eoceen (+/-  55 miljoen jaar geleden). Deze staat bekend als de snelste en grootste klimaatverandering van de geschiedenis van de aarde, waarbij de temperatuur in 20.000 jaar gemiddeld 7°C steeg! In vergelijking hiermee stelt de huidige klimaatverandering bijna niets voor…

Excursie

Het bezoeken van de Flysch formaties in het Geopark Zumaia is zeker de moeite waard. Je kan een tour boeken vanuit San Sebastián waarbij je een prachtige wandeltocht maakt langs de flysch kliffen. En als je geen zin hebt om te wandelen, kun je natuurlijk ook gewoon op het strand van Zumaia genieten van de rotsen!

Flysch kliffen Geopark Zumaia