Gastronomie

Het Baskenland kent een rijke gastronomische cultuur en is een paradijs voor mensen die van lekker eten houden. Met maar liefst 40 Michelin sterrenrestaurants is het Baskenland bovendien één van de beste fine-dining bestemmingen ter wereld!

Maar zelfs als je geen fijnproever bent met een dikke portemonnee, dan nog ben je in het Baskenland op de juiste plek qua overheerlijke kwaliteitsgerechten en Baskische tapas in de vele restaurants en cafés die de regio kent.

Baskische eetcultuur

Lekker en vers eten zit in het bloed van de Basken, die het niet erg vinden om uren in de keuken te staan en daarna gezellig met z’n allen het gerecht te eten in combinatie met een bijpassende witte Txakoli of rode Riojawijn. Dat is pas genieten van het leven!

Baskische tapas

In elke bar kom je ze tegen op de toog: kleine, gastronomische kunstwerkjes genaamd ‘Pintxos‘ (spreek uit: pintsjo). De pintxos zijn het Baskische fastfood en absoluut niet duur. Je bestelt een drankje en een paar pintxos en je kunt weer een aantal uur verder om de stad te ontdekken. Bovendien zijn de pintxos voor iedereen, of je nou vegetariër bent of houdt van vis of vlees. Pintxos zijn er in alle soorten en maten!

In elke bar kun je terecht voor pintxos, maar er zijn natuurlijk een aantal iconische bars of bars die gespecialiseerd zijn in één bepaald type pintxo die de moeite waard zijn om te bezoeken. Die heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

Diverse Pintxos staan uitgestald op de toog van een bar
De ‘Txoko’

In veel culturen was het traditioneel gezien de vrouw die kookte. Zo ook in het Baskenland. Maar wat nou als de mannen een passie hadden voor koken en zelf de gerechten klaar wilden maken? Deze mannen, vaak een groep vrienden, besloten dan om in hun eigen gehuurde ruimte elders in de stad te kokkerellen en vervolgens de maaltijd gezellig samen op te eten met meestal een voetbalwedstrijd van Atlétic Bilbao op de achtergrond.

Vanuit de traditie van de mannen om met elkaar te gaan koken, ontstonden er de ‘Txokos’ (spreek uit: tsjokos). Een txoko is een gastronomische vereniging waar men gezellig samen komt om te koken, eten, socialiseren en recepten uit te wisselen en te experimenteren met nieuwe. Eén kantregel: de txokos waren alleen voor mannen. Entree voor vrouwen was verboden.

Maar om de vrouw niet al te jaloers te maken, hielden enkele txokos één keer per jaar een soort Open Dag voor vrouwen, zodat ze even binnen konden kijken. Toch was zelfs dan de keuken ten strengste verboden voor de vrouw om te betreden! Ze mochten alleen in de eetruimte komen. Tegenwoordig zijn txokos iets milder hierin geworden vanwege de regelgeving voor gelijkheid en mogen vrouwen de eetzaal betreden, echter, in de keuken geldt nog steeds de regel ‘alleen voor mannen’!

Traditioneel gedekte tafel in een txoko