Gernika

Iedereen kent het beroemde schilderij ‘Guernica’ van Picasso. Geschilderd in 1937 ter nagedachtenis aan de verschrikkelijke bombardementen van de Duitsers op deze Baskische plaats op 26 april in dat jaar. Daarvóór was Gernika een rustig maar belangrijk dorp, omdat de Baskische regering er was gevestigd.

Bombardement Gernika

Waarom werd Gernika gebombardeerd tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936-1939? De nationalistische leider generaal Franco was aan de winnende hand in Spanje, maar de Basken bleven sterk weerstand bieden in het Noorden. Franco besloot daarom zijn Duitse bondgenoot Hitler in te schakelen voor hulp. Hitler wilde namelijk zijn nieuwe bombardementsvliegtuigen testen en Franco had daar de perfecte locatie voor: Gernika, de zetel van het Baskische parlement. En zo geschiedde.

Gernika schilderij Picasso

Historisch parlementsgebouw

Saillant detail is dat vrijwel de hele stad werd verwoest door de bombardementen, maar juist het parlementsgebouw ‘Casa de Juntas’, het voornaamste doel van Franco, nauwelijks schade opliep. Het gebouw staat er nu nog steeds in volle glorie en is gratis te bezoeken. De Baskische regering zit tegenwoordig in Vitoria-Gasteiz, maar komt 1 keer per jaar samen in Casa de Juntas in Gernika voor de jaarlijkse algemene vergadering van het Baskische parlement. De bijeenkomst vindt plaats in een sfeervolle zaal bestaande uit houten banken met roodfluwelen zitkussens en geschilderde portretten van Baskische leiders van vroeger.

Casa de Juntas Baskisch Parlement

Geschiedenis van de Baskische democratie

De Baskische democratie wordt beschouwd als één van de oudste in Europa, daterend uit de Middeleeuwen toen vertegenwoordigers van diverse kerkgemeenten van Biskaje bijeenkwamen. Ze vergaderden en wisselden informatie uit over de situatie in elk district. Deze ‘Algemene Vergaderingen’ werden altijd gehouden onder dezelfde oude eikenboom tot in latere tijden de Algemene Vergaderzaal werd gebouwd. De vergaderzaal en eikenboom zijn tot op de dag van vandaag het symbool van de Baskische volksgeschiedenis.

De Oereik

Tradities zijn belangrijk voor de Basken. Als symbool voor het Baskische volk wordt daarom de eeuwenoude eikenboom, waaronder in de Middeleeuwen de vergaderingen werden gehouden, levende gehouden van generatie tot generatie. Uiteraard zijn de overblijfselen van de allereerste ‘oereik’ vergaan, maar de ‘nakomelingen’ groeien nog steeds op dezelfde plek naast Casa de Juntas. De oudste overblijfselen die we nu nog zien zijn van de eikenboom die rond het jaar 1700 is geplant. Deze ‘Oude Eik’ staat in een ronde tempel met Dorische zuilen in de tuin van Casa de Juntas. Zijn opvolger stond tussen 1860 en 2004 voor het tribunaal en in 2015 werd de huidige eikenboom geplant.

Oereik Gernika Casa de Juntas

Glas-in-loodraam

In een andere zaal van Casa de Juntas zie je een enorm glas-in-loodraam uit 1985 die het hele plafond bedekt. De afbeelding laat zien hoe de eerste algemene vergaderingen van de Baskische districten werden gehouden in de Middeleeuwen. Volksvertegenwoordigers van de Baskische gemeenschappen verzamelden zich onder de eikenboom waar de hoogste heer van Biskaje met een wetboek in zijn hand staat. Hierin staat dat de heer onder ede zijn respect moet zweren aan het Baskische volk. Deze traditie voeren ze tot op de dag van vandaag nog uit als er een nieuwe president wordt beëdigd. In het raam zie je ook een representatie van de voornaamste activiteiten in het Baskenland: visserij, mijnbouw en landbouw met daaromheen de meest representatieve gebouwen (kerken of gemeentehuizen) van alle belangrijke Baskische plaatsen. Een indrukwekkend kunstwerk!

Glas-in-loodraam Gernika Casa de Juntas Baskisch Parlement

Openingstijden Casa de Juntas
Dagelijks van 10:00-14:00 en van 16:00-18:00
Toegang
Gratis

Tours naar Gernika: