Guggenheim Museum Bilbao

Het Guggenheim museum is DE trekpleister van Bilbao en zorgt sinds de opening in 1997 voor een gestage groei van het toerisme in de stad. Dat is ook niet wonderlijk, want het Guggenheim was de katalysator van de ontwikkeling van het nieuwe, moderne Bilbao en zorgde ervoor dat de Baskische stad langzaam haar industriële verleden achter zich liet. De aantrekkingskracht van het moderne Guggenheim gebouw zou daar enorm aan bijdragen. 

Guggenheim museum Bilbao

Reserveer hier je Guggenheim tour:

Frank Gehry

De beroemde Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry is de ontwerper van het museumgebouw. Hij koos voor een constructie van titaniumplaten, die het Guggenheim een dynamisch effect geven. Dat komt door de steeds wisselende kleurveranderingen van het materiaal die de diverse weertypen veroorzaken. Zon of regen, het museum schijnt altijd! 

Guggenheim museum Bilbao

De vorm 

Maar wat stelt de vorm van het Guggenheim precies voor? Daar is men het nog niet helemaal over eens. En dat hoeft ook niet, want het gebouw op zich is al een kunstwerk waar ieder weer een andere blik op heeft. De één ziet door het effect van de golvende titanische platen een schip op de golvende zee, de ander ziet juist een enorme, bloeiende roos. Of is het toch meer een grote, geschubde vis met vinnen? Zeg jij het maar. 

Vorm Guggenheim museum Bilbao

Toch is één ding zeker: het Guggenheim is een adembenemend gebouw die prominent staat te stralen langs de oever van de rivier Nervión. De charme van de looks van het Guggenheim heeft Gehry trouwens een tijd later wederom gebruikt voor het Hotel Marqués de Riscal‘, gevestigd op de grond van de gelijknamige wijngaard in het dorpje Elciego, in de Baskische wijnregio Rioja Alavesa. 

Hotel Marqués de Riscal in Elciego, Guggenheim stijl

Gratis moderne kunst

De buitenkant van het museum is dus al een kunstwerk die je gratis van buiten kan zien. En als je rondom het museum loopt, over de promenade langs de rivier, zie je nog meer gratis kunstwerken! Bijvoorbeeld de kleurige tulpen van Jeff Koons, of zijn lieve, fleurige 12-meter hoge ‘Puppy’ die dag en nacht de ingang bewaakt.

Puppy Jeff Koons Guggenheim Bilbao

Ook de 73 spiegelbollen van Anish Kapoor, die in de vijver staan, zorgen voor artistieke foto’s van toeristen. En wat te denken van de grote, bronzen spin ‘Mamá’ (met witte eitjes) van kunstenares Louise Bourgeois iets verderop. De spin is een ode aan haar moeder, die zelf spinner was en als moeder net als de spin een beschermende functie had. 

Spin 'Mama' Louise Bourgeois Guggenheim Bilbao

In het Guggenheim

In het interieur van het Guggenheim vind je moderne kunst en de liefhebber hiervan zal zich zeker een paar uur vermaken met de collectie in het museum. Regelmatig zijn er exposities te zien van bijvoorbeeld Andy Warhol en Jenny Holzer. De kunstenaar Richard Serra heeft een permanente expositie in het Guggenheim: zijn werk ‘The Matter of Time’, 7 staalsculpturen waar je tussendoor kan lopen. 

Ook als je geen interesse hebt in moderne kunst, is het een aanrader om even naar binnen te gaan. De organische architectuur in de galerij levert namelijk prachtige plaatjes op door de bijzondere lichtval, waar de meer dan 1 miljoen jaarlijkse bezoekers getuige van zijn. Ook ’s avonds is de verlichting van het museum spectaculair.

Bezoek het Guggenheim

Wil je graag het Guggenheim Museum Bilbao van binnen zien en haar collectie bewonderen? Trek dan minimaal 2 uur uit voor een bezoekje om alle galerijen en zalen te bekijken. Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 20:00. Entreeprijs voor volwassenen is €10,- en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. 

Om lange wachtrijen te vermijden, is het beter om online te reserveren

Meer informatie over afwijkende openingstijden en prijzen voor senioren en groepen vind je op hun website

Guggenheim Bilbao herfst