Wijnregio Rioja Alavesa

Rioja Alavesa

In het meest zuidelijke gedeelte van het Baskenland ligt het gebied La Rioja Alavesa, de wijnregio van het Baskenland. Tijdens de reis naar Rioja Alavesa is het interessant om te zien hoe het bergachtige gebied in het noorden langzaam overgaat in vlak land dat wordt omgeven door bergketens. Deze zorgen ervoor dat de regen achter de bergen blijft en de warmte wordt vastgehouden in het dal, waardoor een warm en droog microklimaat ontstaat: de ideale omstandigheden voor de cultivatie van de Tempranillo en Grenache druiven die hier groeien.

Doe een tour met wijnproeverij

Doe een dagexcursie naar La Rioja Alavesa. Het is absoluut de moeite waard om door het landschap te rijden langs de vele wijngaarden en wijnmakerijen. Voor de ultieme beleving schrijf je je in voor een tour met wijnproeverij bij één van de bodegas om zo een kijkje achter de schermen te nemen en te zien wat er allemaal komt kijken bij de wijnproductie. De beste periode om zo’n tour te doen is in september en oktober, wanneer de wijnoogst in volle gang is en je de wijnproductie van dichtbij meemaakt.

Dagtrip Rioja Alavesa

Vanuit Bilbao kun je een mooie dagtrip maken naar Vitoria-Gasteiz en het wijngebied Rioja Alavesa. Deze excursie brengt je met een luxe touringcar naar Vitoria, waar je de tijd hebt om de stad te verkennen waar de Baskische regering zijn zetel heeft. Vervolgens gaat de trip door naar de wijnregio en bezoek je de middeleeuwse steden Laguardia en Labastida. Uiteraard bezoek je de omliggende wijngaarden en sluit je de dag af met een wijnproeverij!

Dit is de ideale kans om een compleet ander gebied van het Baskenland te ontdekken! Boek hier de excursie.

Hotel Marques de Riscal, Elciego
Marqués de Riscal

De bekendste wijnmakerij is wellicht ‘Marqués de Riscal’ in Elciego. Afgezien dat het de oudste wijnmakerij in de regio is (opgericht in 1858), onderscheidt het zich ook van andere bodegas door het luxe 5-sterrenhotel ‘Marqués de Riscal‘ in Guggenheimstijl die, net zoals het museum in Bilbao, ontworpen is door Frank Gehry. Het moderne, reflecterende gebouw vormt een bijzonder contrast met de eeuwenoude, omringende wijngaarden. De ene bezoeker vindt het prachtig, de andere niet. Waar wel iedereen het over eens is, is dat de wijn die hier geproduceerd wordt een heerlijke kwaliteitswijn is!

Online reserveren

Wijntours bij Marqués de Riscal zijn populair, dus ik raad je aan om de tour van tevoren online te reserveren. De tour inclusief het proeven van een witte en rode wijn duurt 90 min. en kost € 16 voor volwassenen en € 8 voor kinderen tussen 11 en 17 jaar. Er zijn meerdere tours per dag die je in het Engels kan volgen.