Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van de Baskische provincie Álava en ligt op ongeveer 50 minuten rijden ten zuiden van Bilbao. Het is een aangename stad met middeleeuwse invloeden in de oude binnenstad. De naam Vitoria-Gasteiz zijn 2 namen die zijn samengevoegd: Vitoria, de Spaanse benaming, en Gasteiz, de Baskische naam van deze stad.

Vitoria-Gasteiz
Stad van het Baskische parlement

De Baskische regering heeft tegenwoordig hier zijn zetel, waardoor Vitoria-Gasteiz wordt beschouwd als de parlementaire hoofdstad van het Baskenland. Onder de Baskische bevolking gaat een gekscherend verhaal over waarom het parlement nou juist in Vitoria-Gasteiz is geplaatst en niet in grotere, bekendere steden als Bilbao of San Sebastián. De reden zou zijn omdat Bilbao al de economische hoofdstad van het Baskenland was en San Sebastián de culturele hoofdstad, maar Vitoria-Gasteiz niets “speciaals” had. Dat vond men wat sneu voor Vitoria-Gasteiz en daarom kreeg deze stad de eer om het Baskische parlement te huisvesten.

Groene Europese hoofdstad

In 2012 was Vitoria-Gasteiz de Groene Europese Hoofdstad wegens de inzet voor milieubehoud en de ontwikkeling van duurzaamheidsprojecten in de stad. Wanneer je Vitoria bezoekt, zie je ook daadwerkelijk dat het een groene stad is met veel parken en natuurgebieden direct buiten de stad. Doordat het in een vlak gebied ligt en de stad een goed netwerk van fietspaden heeft, wordt er ook veel gefietst door de bewoners. Als toerist raad ik je daarom zeker aan om deze stad eens per fiets te ontdekken! Plaza Virgen Blanca Vitoria-Gasteiz

‘Plaza de la Virgen Blanca’ is het bekendste plein van Vitoria-Gasteiz en weer zie je een relatie met de naam van Groene Hoofdstad, want op het plein staat een kunstwerk van grote grasletters met de naam Vitoria-Gasteiz. Op warme zomeravonden komen de mensen gezellig bijeen op dit plein om een drankje te drinken op één van de vele terrassen. De huizen die het plein omringen zijn herkenbaar door de glazen uitbouw die een wat Franse sfeer uitstralen.

Feestweek Vitoria-Gasteiz

Het zomerfeest van Vitoria-Gasteiz, genaamd de ‘Fiestas de la Virgen Blanca’, worden logischerwijs ook op dit plein officieel begonnen. De feestweek vindt jaarlijks plaats in de 1e week van augustus en als toerist heb je hier de perfecte gelegenheid om activiteiten mee te maken om de Baskische cultuur te leren kennen, zoals tijdens demonstraties van Herri Kirolak, Baskische dansen of paëlla competities.