Natuurreservaat Urdaibai

Voor een stukje prachtige natuur dichtbij de kust moet je naar het Biosfeerreservaat Urdaibai gaan, ten noorden van Gernika in de provincie Biskaje. Dit reservaat bestaat uit 22.000 hectare beschermde natuur met in het midden de rivier Oka die uitmondt in de Golf van Biskaje bij het surfplaatsje Mundaka. Ontdek hoe je op zowel actieve als passieve wijze van dit bijzondere natuurgebied kunt genieten.

Natuurreservaat Urdaibai

Naar het strand

Urdaibai beschikt over twee van de mooiste zandstranden van heel Baskenland: Laida en Laga. Het gouden strand van Laida ligt in de monding van de rivier Oka met de Atlantische Oceaan, terwijl het strand van Laga wat noordelijker en direct aan de Atlantische Oceaan ligt. Vanaf Laida heb je prachtig uitzicht over het hele bioreservaat van Urdaibai. Laga is omringd door steile kliffen met naaldbomen die het strand een maagdelijkere impressie geven.

Wil je in de zomerperiode (juni-september) een dagje naar deze stranden, wees er dan vroeg bij! Door de prachtige ligging zijn Laida en Laga zeer populair onder de Basken en de parkeerlocaties zijn beperkt. Dus leg je strandlaken het liefst vóór 09:00 ’s ochtends neer op een warme zomerdag.

Kanoën, kayakken of SUP

Je kan ook op actieve wijze kennismaken met het natuurreservaat door met een kayak, kano of suppend door de het beschermde natuurgebied te peddelen. Er zijn in Urdaibai diverse aanbieders waar je een kano of SUP-board kan huren. Afhankelijk van het getij ga je rivier op- of afwaarts. Als het kan, is het beter om van tevoren het materiaal te reserveren, want in de zomer zijn dit populaire activiteiten om te doen in Urdaibai.

Urdaibai Bird Center

Vogelliefhebbers halen hun hart op in Urdaibai, waar gedurende het jaar zo’n 250 vogelsoorten te zien zijn. In het midden van het bioreservaat ligt het Urdaibai Bird Center, een vogel observatiecentrum in de moeraslanden van de rivier Oka die het reservaat doorkruist. Vanuit hier heb je de beste plek om vogels te spotten en alles te leren over de vogelsoorten die er rondvliegen en nestelen.

Natuurreservaat Urdaibai strand Laga