Pintxos

Als je in het Baskenland op vakantie bent hoef je zeker geen honger te lijden. In elke bar kun je binnenstappen en een keuze maken uit het grote aanbod aan heerlijke pintxos (Baskische tapas) die je kunt eten voor een niet al te hoge prijs (reken gemiddeld €1.50 per pintxo).

‘Pintxo hoppen’

Weer of geen weer, wat de Basken altijd doen op vrijdagmiddag/avond na het werk is ‘ir de pintxos’: dit is een bar hoppen waarbij ze in elke bar een pintxo eten met een drankje erbij en vervolgens een bar verder gaan en hetzelfde ritueel doen. Veel bars zijn gespecialiseerd in een bepaald type pintxo, zoals pintxos met kaas, pintxos met jamón (ham), pintxos met ei of vegetarische pintxos. Voor ieder wat wils! 

Servetjes op de grond

Kijk niet raar op wanneer je bargasten hun servetje in een prop op de grond ziet gooien, want dit is juist de bedoeling! De toog wil de barman namelijk zo schoon mogelijk houden, want dat is waar het lekkere eten uitgestald staat. Dus de servetjes horen op de vloer thuis. En servetjes op de vloer zijn tegelijkertijd een indicatie van de kwaliteit van een café: hoe meer servetjes op de grond, hoe meer gasten het café heeft ontvangen en hoe beter het dus is. (Maar vrees niet voor vieze taferelen, want uiteraard wordt zo nu en dan de bezem over de vloer gehaald, zodat een nieuwe lading servetjes op de grond gegooid kan worden.)

TIP: denk eraan dat in veel bars je voor bedragen van onder de €10,- NIET met een betaalkaart kan betalen, maar alleen in cash. Neem dus genoeg contant geld mee als je pintxos wilt eten of gewoon een drankje doet. 

Pintxos

Waar eet ik pintxos?

In elke Baskische plaats vind je tal van bars met heerlijke pintxos op de toog. Maar wat zijn nou de beste bars waar je langs moet gaan om een pintxo te eten als je bijvoorbeeld in Bilbao bent? Dat lees je in de top 10 pintxos bars van Bilbao.