San Juan de Gaztelugatxe

Een absolute must-see als je in het Baskenland bent is San Juan de Gaztelugatxe: een kleine kerk op de top van een rotsachtig eiland. Het is een bijzondere plek, bijna magisch, om de kerk eenzaam te zien staan op die hoge rots met een ruige zee 80 meter eronder. 

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe, Baskisch voor ‘Kasteelrots’, is opgedragen aan Johannes de Doper en staat hier al sinds de 10e eeuw. Het heeft sindsdien onder meer gediend als klooster en strategische post tijdens oorlogen en het verhaal gaat zelfs dat in de periode van de Spaanse Inquisitie heksen werden opgesloten in de grotten van de rots. Door de eeuwen heen is de kerk diverse malen herbouwd en gerenoveerd, de laatste keer in 1980.

Naar de top

Uiteraard kun je naar het kerkje lopen via de stenen brug die het eiland met het vasteland verbindt, maar je moet daarvoor wel eerst 241 traptreden omhoog klimmen. Een kleine inspanning, maar dat is zeker de moeite waard, want het uitzicht dat je vanaf de rots krijgt over de Golf van Biskaje en de kust is adembenemend. En vergeet niet 3x de bel van het kerkje te luiden als je boven bent aangekomen, het brengt geluk!

Tours naar San Juan de Gaztelugatxe

Entree

De pracht van San Juan de Gaztelugatxe is niet onopgemerkt gebleven door TV-producties en heeft onder meer in 2016 als set gediend voor het 7e seizoen van Game of Thrones. Sindsdien is het aantal toeristische bezoeken massaal toegenomen, waardoor de overheid maatregelen heeft genomen ter bescherming van deze spectaculaire locatie. Dat betekent dat je tijdens de zomermaanden (15 juni – 30 september), en de weekenden en feestdagen in het laagseizoen van tevoren een gratis toegangsticket moet reserveren. Let wel: je hoeft alleen te reserveren als je San Juan de Gaztelugatxe tussen 10:00 en 19:00 wilt bezoeken. Buiten deze tijden om is het niet nodig vooraf te reserveren.

Hoe kom je er?

San Juan de Gaztelugatxe ligt op 33 km. rijden ten noordoosten van Bilbao, tussen de vissersplaats Bermeo en het kleinere dorp Bakio. Het is het makkelijkst om een auto te huren, want zo kun je na San Juan de Gaztelugatxe doorgaan met een prachtige route langs de Baskische kust!

Beschik je niet over een auto, dan kun je ook met het openbaar vervoer gaan.
In de zomermaanden (van 9 juni tot 30 september) neem je vanuit Bilbao bus A3517: Bilbao (Elcano, 5) – Bakio – Gaztelugatxe – Bermeo. Op weekdagen en zaterdagen: van 06:40 tot 19:40 (elk uur). Feest- en zondagen: van 08:40 tot 19:40 (elk uur). Daarnaast worden er in de zomermaanden extra bussen naar San Juan de Gaztelugatxe ingezet vanuit Bakio en Bermeo. In juni en september is deze busdienst er alleen in de weekenden, in juli en augustus elke dag. Vertrektijd is elke 30 minuten.

San Juan de Gaztelugatxe