Top 10 bezienswaardigheden Baskenland

Natuurlijk bezoek je Bilbao en haar Guggenheim museum als je naar het Baskenland op vakantie gaat. Ook San Sebastián is een locatie die eigenlijk al standaard op je ‘to see’-lijstje staan. Maar in het Baskenland zijn nog zoveel meer bezienswaardigheden die bijzondere vakantiekiekjes opleveren. Daarom hier een top 10 van bezienswaardigheden in het Baskenland die je niet mag missen! 

1. San Juan de Gaztelugatxe

Het pareltje van het Baskenland. Weer of geen weer, San Juan de Gaztelugatxe is een magische plek. Het kerkje dat bovenop die ruige rots in zee staat en waar je alleen komt door de 241 stenen treden te lopen. Een inspanning waarvan je blij zal zijn dat je hem hebt gedaan! Het is een populaire locatie, dus zijn er veel verschillende tours beschikbaar.

San Juan de Gaztelugatxe
Boek je tour naar San Juan de Gaztelugatxe:

2. Flysch rotsformaties Zumaia

Dat de wereld miljarden jaren oud is, blijkt maar weer langs de Baskische kust. Vooral bij Geopark Zumaia is de indrukwekkende, omhooggestuwde zeebodem zichtbaar waarin je duidelijk de verschillende lagen van geologische tijdperken ziet. Geniet van dit bijzondere uitzicht tijdens een tour met wandelroute langs de kliffen van Zumaia.

Flysch Geopark Zumaia

3. Wijndorp Laguardia

Een idyllisch, middeleeuws dorp op de top van een heuvel uitkijkend over de wijngaarden die zich uitstrekken tot in de wijde omgeving. Laguardia is een must-see in de wijnstreek Rioja Alavesa, waar je in de gezellige barretjes in de smalle straten heerlijk kan eten en wijnen. Proost!

Laguardia Rioja Alavesa

Boek je dagtrip naar La Rioja Alavesa:

4. Zoutvallei Salinas de Añana

We kennen allemaal de zoutvlaktes van Bolivia, maar het Baskenland heeft ook haar eigen zoutvallei! In het gehucht Añana produceren de lokale families al eeuwenlang zout. Zelfs al voordat de Romeinen kwamen. In Salinas de Añana kan je zelf de zoutproductie van dichtbij meemaken door rondleidingen en workshops te volgen. Vervolgens sla je in de museumwinkel je eigen voorraad zout in voor thuis.

Salinas de Añana zoutvallei

Boek een tour naar Salinas de Añana:

5. Klooster Aranzazu

Diep verscholen tussen de rotsachtige bergen vind je op 750m. hoogte het Franciscaanse klooster Aranzazu, waar sinds 1514 monnikken van de Franciscaner Orde gevestigd zijn. De basiliek dateert uit 1950 en is gebouwd door gerenommeerde Baskische architecten. Zij hebben hun eigen bijzondere architectonische aspecten aan dit klooster toegevoegd, waarmee dit klooster anders is dan andere. 

Klooster Aranzazu

6. Cuevas de Pozalagua

Op de grens met Cantabrië, in het natuurpark Arañón, is in 1957 bij toeval een indrukwekkende grot ontdekt met stalagmieten en stalactieten van miljoenen jaren oud. Neem een kijkje in deze prachtige ondergrondse wereld tijdens de 45 minuten durende rondleiding (audiogids in het Engels beschikbaar) door de grotten van Pozalagua.

Pozalagua grotten
Foto: gettyimages

7. Bioreservaat Urdaibai

In Urdaibai is heel veel moois te zien. Afgezien van het spotten van vogels in het bioreservaat, kun je kanoën langs de hoge kliffen, zonnebaden op natuurstranden, wandelen door het geverfde bos van Oma en de grottekeningen van Santimamiñe bekijken. Deze miljoenen jaren oude grottekeningen kun je nagebootst zien in het bezoekerscentrum van Santimamiñe. 

Grotten van Santimamiñe

Dagtrips naar Urdaibai:

8. Salto del Nervión waterval

De grootste waterval van het Iberisch Schiereiland vind je in de plateaugebergten van Orduña: de Salto del Nervión. Het water van deze waterval valt meer dan 270 meter naar beneden en vormt uiteindelijk de rivier Nervión, die ook door Bilbao stroomt. Om waterzeker te zijn, kun je het beste van oktober-mei de waterval bezichtigen. Vooral in de herfst is het een prachtige locatie om te wandelen door de Indian Summer-kleuren in het nabijliggende bos. 

Waterval Salto del Nervión

9. Kasteel van Butrón

Spanje staat niet bekend om kastelen, maar vooral in het Baskenland bestaan nog enkelen die intact zijn, zoals het kasteel Butrón in het plaatsje Gatika. Dit sprookjesachtige kasteel dateert uit de Middeleeuwen en is door de eeuwen heen uitgebreid door adellijke Baskische families. Omringd door een honderd jaar oud bos is het net of je je zelf even in de Middeleeuwen bevindt. 

Castillo de Butrón

10. Natuurpark Urkiola

Het Baskenland heeft veel prachtige natuurparken, maar één van de meest bijzondere is Natuurpark Urkiola met de ruige kalksteenbergen, dichte beuken- en dennenbossen en groene weilanden waar paarden en koeien grazen. Bovendien is de hoogste berg van dit natuurpark, Anboto (1.331m.), de uitvalsbasis van de Baskische oppergodin ‘Mari’, en relateren de Basken veel legendes met dit natuurpark. 

Natuurpark Urkiola

Locaties Top 10 bezienswaardigheden in het Baskenland

Boek de beste tours in het Baskenland: