Top 10 bezienswaardigheden Bilbao

Bilbao is een compacte stad die je – zonder museumbezoek – in één volledige dag al kan verkennen. Wil je ook graag de collectie van het Guggenheim of het Museum van de Schone Kunsten zien, trek dan twee dagen uit voor de citytrip. Meer is in principe niet nodig, want alle belangrijke bezienswaardigheden liggen op loopafstand of dichtbij de metro die je binnen enkele minuten van de ene naar de andere kant van Bilbao brengt. 

Hieronder een top 10 van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Bilbao die je gezien moet hebben voordat je weer naar huis gaat:

1. Guggenheim Museum

Uiteraard één van de belangrijkste attracties in Bilbao: het Guggenheim. Bilbao was Bilbao niet geweest als Frank Gehry niet zo’n bijzonder museum had ontworpen voor de stad. Dit museum voor de moderne kunst is sinds de opening in 1997 de katalysator geweest van Bilbao als toeristische hotspot in Noord-Spanje en blijft dat zijn. 

Houd je niet van moderne kunst, dan alsnog is het de moeite waard om vanaf de buitenkant de indrukwekkende structuur en vormen van het gebouw te aanschouwen én een selfie te maken met de grootste puppy ter wereld: de fleurige, 12 meter hoge ‘Puppy’ van Jeff Koons die op het plein voor het Guggenheim staat.

Guggenheim Museum Bilbao

2. Palacio Euskalduna

Als je de promenade van het Guggenheim Museum langs de rivier afloopt richting het westen, kom je uit bij het congres- en muziekgebouw van Bilbao: Palacio Euskalduna. Jaarlijks worden hier internationale congressen gehouden, maar als toerist kun je ook regelmatig genieten van een musical, opera of klassiek concert. De vorm van het congresgebouw refereert naar een schip onder constructie, want op deze plek stond vroeger de belangrijke scheepswerf Euskalduna. 

Congresgebouw Palacio Euskalduna

3. La Alhóndiga

La Alhóndiga is een multicultureel centrum met een speciaal ontwerp door de Franse architect Philippe Stark. Vroeger was het een wijnopslag, wat nog zichtbaar is aan de buitenkant van het gebouw. Van binnen is het echter volledig gerenoveerd en in plaats van opgeslagen wijnflessen biedt het plaats aan een fitnessruimte met zwembad, bibliotheek, bioscoop en restaurant.

Als je door het gebouw loopt, kijk dan even omhoog voor een erg grappig en uniek aanzicht: je ziet van onderen de mensen zwemmen in het zwembad. Een ander uniek aspect van het gebouw zijn de 43 pilaren met elk een eigen design dat de wereldgeschiedenis en -cultuur laat zien, denk aan de Chinese dynastie of de wijncultivatie over de hele wereld. Daag jezelf uit om ze alle 43 te herkennen! 

La Alhóndiga zwembad

4. Plaza Moyúa

Het plein Plaza Moyúa is het centrale middelpunt van Bilbao. Vanuit hier leiden de wegen naar alle richtingen van de stad. Het is een mooi pleintje met fontein en bloemperken dat is omringd door prachtige gebouwen. Bijvoorbeeld het 5-sterren Carlton Hotel, waar tijdens de burgeroorlog de Baskische regering vanuit de kelder van het hotel functioneerde, en Palacio Chávarri, een prachtig eclectisch gebouw uit 1889 van de Belgische architect Paul Hankar, gemaakt voor de rijke zakenman Víctor Chávarri. Let vooral op het unieke design van de ramen, die allemaal anders zijn ontworpen. 

Palacio Chávarri Bilbao

5. Het stadhuis

Het stadhuis van Bilbao uit 1892 is een mooi plaatje aan de rivier Nervión met de Franse Neobarokke stijl. Niet alleen van de buitenkant is het stadhuis een prachtig gebouw om te zien, van binnen zijn de zalen ook rijk gedecoreerd. Vooral de Arabische Hal Je kunt het met eigen ogen bekijken als je een 1-uur durende rondleiding door het stadhuis boekt. 

Stadhuis Bilbao

6. Teatro Arriaga

Het Theater Arriaga lijkt veel op het stadhuis van Bilbao en zo gek is dat niet, aangezien het door dezelfde architect is ontworpen: Joaquín Rucoba. Hij haalde zijn inspiratie uit het operagebouw van Parijs en bouwde hier in 1890 zijn eigen theater: Teatro Arriaga. Nog steeds worden hier veel theaterstukken uitgevoerd die je in de prachtig gedecoreerde, klassieke theaterzaal kunt bekijken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een rondleiding boeken om het neoklassieke gebouw van binnen te bewonderen.

Teatro Arriaga Theater Arriaga

7. Historisch stadscentrum 

In de Casco Viejo, het historisch centrum van Bilbao, waan je je tussen de kleine boetiekwinkeltjes in de gezellige, smalle straten van de Casco Viejo. Een hapje en een drankje nuttig je op één van de vele terrasjes op Plaza Nueva, vanuit daar kun je naar de 15e-eeuwse Kathedraal van Santiago lopen, die direct verbonden is met de ‘Siete Calles’: de eerste zeven straten waaruit Bilbao bestond toen het in 1300 werd opgericht. Die middeleeuwse straten werden in hun tijd vernoemd naar het soort winkels en activiteiten die aanwezig waren in de straat. Zo heb je de ‘Calle Sombrerería’, oftewel de ‘Hoedenstraat’, en de ‘Calle Carnicería Vieja’, vrij vertaald als de ‘Oude Slagersstraat’. 

Oude stadscentrum Bilbao

8. Mercado de la Ribera 

Wanneer je de Siete Calles uitloopt tot aan de rivier Nervión, kom je uit bij de grootste overdekte markthal van Europa: Mercado de la Ribéra. Op 10.000m2vind je meer dan 60 stalletjes met handelaren die hun verse groente, fruit, vis en vlees verkopen. Als je bent uitgekeken in de markthal, kun je een lekkere pintxo eten met een glas Txakoli in één van de cafés of het restaurant aan het andere uiteinde van de markthal. 

Mercado La Ribera Bilbao

9. San Antón kerk

Naast de Riberamarkt staat nog een iconische, middeleeuwse kerk van Bilbao: Iglesia de San Antón met de San Antón brug die de verbinding maakt tussen Casco Viejo en de hippe wijk Bilbao La Vieja. Als je goed kijkt naar de bogen van de brug zie je daar het wapenschild van Bilbao.

San Antón kerk Bilbao

10. De Begoña basiliek

Hoog op de heuvel achter het oude centrum van Bilbao kijkt de 15e-eeuwse Begoña basiliek uit over de stad en haar inwoners. De kerk is vernoemd naar de heilige maagd Begoña: de beschermvrouw van Bilbao en de provincie Biskaje. Het was vroeger een belangrijke locatie in de stad. Zo was het voor de pelgrims die naar Santiago de Compostela reisden het eerste wat ze zagen bij aankomst in Bilbao. Ook voor vissers en handelaren op zee was de kerk op de heuvel het eerste teken dat ze de ruige zee achter zich hadden gelaten en veilig waren aangekomen in de havenstad.

Vanuit Casco Viejo kun je via Plaza de Miguel Unamuno de trappen omhoog lopen om bovenop de heuvel te komen en een kijkje bij de basiliek te nemen. Het is even klimmen, maar doe rustig aan en dan heb je een mooi uitzicht over Bilbao via het park Etxebarria! 

INTERESSANT: er is slechts één locatie in de oude stad van Bilbao waarvandaan je de klokkentoren van de Begoña basiliek kunt zien en dat is in de straat Andra Maria Kalea. Het punt staat aangeven met een ster op de grond en dan moet je kijken naar het zuidoosten. 

Extra: Puente Vizcaya

Deze bezienswaardigheid staat in het plaatsje Portugalete, op 10 km. van Bilbao. De Puente Vizcaya (betekenis: Brug van Biskaje) is de oudste zweefbrug ter wereld die nog in gebruik is en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stalen brug is ontworpen door Alberto Palacio, een leerling van Gustave Eiffel, en werd gebouwd in 1893. Sindsdien dient de brug als connectie tussen de linker- en rechteroever van de rivier Nervión, tussen Portugalete en Las Arenas (Getxo). 

Prijs en oversteek

Dagelijks transporteert deze hangbrug auto’s, motorrijders, fietsers en voetgangers naar de overkant. De prijzen variëren van €0.70ct voor voetgangers tot €2,60 voor grotere auto’s. In plaats van in de gondelcabine de oversteek te maken, kun je ook met de lift naar boven en vanaf 50 meter hoogte over de brug lopen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de zee en de voorsteden van Bilbao. Zo’n ticket kost €8,- per persoon, maar is inclusief een overgang met de gondelcabine om weer terug te gaan.

Puente Colgante Puente Vizcaya Portugalete Bilbao