Top 10 bezienswaardigheden San Sebastián

Deze top 10 van bezienswaardigheden in San Sebastián helpen je met het plannen van je citytrip naar deze sfeervolle stad van Frans-Baskische charme.

1. Monte Igueldo

Voor een prachtig uitzicht over San Sebastián en haar stranden ga je met het kabelbaantje naar boven op Monte Igueldo. Vanuit daar maak je de mooiste panoramafoto’s en op een heldere dag zie je de omliggende groene heuvels en in de verte Frankrijk liggen. Als je dan toch op Monte Igueldo bent, kun je als je zin hebt ook in één van de attracties van het kleine pretpark, zoals het achtbaantje die dicht langs de klif van de heuvel gaat. Even spannend, maar zeker leuk om te doen!

Monte Igueldo San Sebastián

2. Peine del Viento

Het kunstwerk ‘Peine del Viento’ (de Windkam) van de Donostiaanse beeldhouwer Eduardo Chillida is een populaire bezienswaardigheid in San Sebastián. Vooral wanneer de zee ruig is en het vloed wordt heb je hier een mooi spektakel van hoge golven die tegen deze beelden afbreken. Maar onderschat de reikwijdte van de golven niet, je kunt zelf namelijk ook een nat pak krijgen! 

Peine del Viento Eduardo Chillida

3. Paleis Miramar

Wanneer je blik langs de La Conchabaai gaat, zie je ongetwijfeld in het midden een imposant paleis in Engelse stijl liggen op een heuvel. Dit buitenpaleis van de Spaanse koninklijke familie werd in 1893 gebouwd door koningin María Cristina. Zij had huidproblemen en kwam daarom vaak naar de kust in San Sebastián om zoutbaden te nemen. Tegenwoordig dient het paleis voor o.a. culturele doeleinden en geeft de Universiteit van het Baskenland er zomercursussen aan studenten. Om het paleis heen kun je genieten van een prachtige tuin met groene grasvelden en kleurrijke bloemen. Ideaal om even op een bankje te zitten en naar de zee te kijken. 

Palacio Miramar bezienswaardigheden San Sebastian

4. La Concha baai

Vanaf Paleis Miramar loop je langs het strand over de sikkelvormige La Concha boulevard. Onderweg kom je een klassiek, wit gebouw tegen direct aan het strand. Dit is het welness centrum en spa ‘La Perla’. Werk aan je conditie in de fitnesszaal met uitzicht op zee, relax in het bubbelbad of bestel een lekkere cocktail op het buitenterras terwijl je van de ondergaande zon geniet. 

La Concha San Sebastián

Mocht je echter geen behoefte hebben aan een luxe spa-verblijf, dan loop je door naar het oostelijke uiteinde van de baai. Hier zie je een prachtig monumentaal pand uit 1887: het stadhuis van San Sebastián. Het stadhuis heeft echter niet altijd in dit gebouw gezeten, want vóór 1927 was het een chique casino voor de rijke adel tot gokken werd verboden in Spanje in dat jaar. 

Concha baai en stadhuis San Sebastian

5. Historisch stadscentrum 

Achter het stadhuis ligt het historische centrum van San Sebastián met haar vele pintxos-bars in de gezellige, smalle straatjes en de iconische gebouwen als de ‘Santa maría del Coro’ Basiliek en de ‘San Vicente’ Kerk. Loop vooral ook even door de galerijen langs het centrale plein ‘Plaza de la Constitución’, waar tot 1945 het stadhuis was gevestigd. Als je kijkt naar de luiken van de galerijwoningen, zie je dat ze genummerd zijn. De balkons van de woningen gebruikte men vroeger namelijk als loges voor bezoekers van evenementen, zoals stierenvechten, die op het centrale plein werden gehouden.  

Plaza de la Constitución San Sebastian

6. Monte Urgull

Monte Urgull was vroeger een militair fort, waarvan het vestingwerk en de kanonnen nog overgebleven zijn. Op de top van de heuvel staat tevens een groot Jezusbeeld die uitkijkt over de stad. Het fort bereik je door een geasfalteerde weg op te lopen die op 4 verschillende locaties begint aan de voet van de heuvel, bijvoorbeeld naast het San Telmo museum. Het is even een inspanning naar de top, maar onderweg zijn er genoeg plekken om even uit te rusten en te genieten van het indrukwekkende uitzicht over de haven, het oude stadscentrum en de baai. 

Uitzicht Monte Urgull San Sebastian

7. La Bretxamarkt

In het oostelijke gedeelte van het oude centrum ligt de neoclassistische overdekte marktgebouw ‘La Bretxa’. Sinds 1870 verkopen marktlui hier hun verse groenten, fruit, kazen, vlees en vis. Uiteraard komen de producten vooral uit de Baskische regio, dus aarzel niet om even een bezoekje te brengen aan de La Bretxamarkt en een stukje verse Idiazabalkaas of verse vijgen te kopen!

8. Maria Cristina Hotel

Het meest luxe 5-sterrenhotel van San Sebastián is het Maria Cristina Hotel. Dit neoklassieke gebouw in ‘Belle Époque’-stijl is het hotel waar niet alleen de beroemde filmsterren van het jaarlijkse San Sebastián Film Festival logeren, maar ook andere voorname personen uit de muziekwereld, zoals Bruce Springsteen, en uit de modewereld, denk aan Coco Chanel die vroeger graag in dit hotel verbleef. Het Maria Cristina hotel ligt direct naast het Victoria Eugenia Theater, sinds 1912 de belangrijkste locatie voor theateroptredens en niet ongehavend door de Spaanse Burgeroorlog gekomen. Immers, in de muren van het theater zie je nog de kogelinslagen als littekens van deze rumoerige tijd. 

Hotel Maria Cristina bezienswaardigheden San Sebastian
Foto: istockphoto

9. Kursaal

Aan de overkant van de Urumea rivier waar het Maria Cristina Hotel op uitkijkt, staat het moderne congresgebouw ‘Kursaal’. Het Kursaal is direct gelegen aan het strand van Zurriola. Binnen vind je naast congreszalen en een auditorium voor concerten en andere evenementen ook een haute-cuisine restaurant van topchef Mikel Gallo, ‘Ni neu’ genaamd. Ni neu betekent ‘ikzelf’ in het Baskisch en hier eet je heerlijke gerechten of pintxos die teruggaan naar de essentie van lekker eten: goede, verse kwaliteit. 

Kursaal bezienswaardigheden San Sebastian
Foto: Wikimedia Commons

10. Gipuzkoa plein

Het Gipuzkoa plein mag ook niet ontbreken aan deze top 10 bezienswaardigheden van San Sebastián. Het is een prachtig bescheiden, groen pleintje waar je prima even uitrust op een bankje naast de vijver of het oude weerstation. Vooral Donostianen (inwoners van San Sebastián, oftewel Donostia in het Baskisch) komen in dit park om gezellig te praten met medebewoners of een ijsje te eten.  

Plaza Gipuzkoa San Sebastian