Top 10 pintxos bars Bilbao

Maak kennis met de heerlijke fastfood van het Baskenland: pintxos. Deze kleine Baskische tapas zijn ideaal voor wanneer je op citytrip in Bilbao bent en even snel energie wil opdoen om verder op ontdekkingstocht te gaan. Stap één van de vele bars binnen en bestel een pintxo met een drankje.

In welke bars kun je het beste binnenstappen? Hieronder een top 10 van de beste pintxos bars in Bilbao.

1. Café Iruña

Café Iruña is het oudste café van Bilbao dat nog in gebruik is. Sinds de oprichting in 1903 kun je hier terecht voor een breed assortiment aan lekkere pintxos. Bijzonder aan dit café is vooral de inrichting ervan die gebaseerd is op Moorse invloeden vanuit Zuid-Spanje, te zien aan de vele mozaïektegels en muurschilderingen. 

Pintxos bars Café Iruña Bilbao

Adres

2. La Viña del Ensanche

La Viña is een gevestigde naam in Bilbao, waar sinds jaar en dag de bewoners van Bilbao een hapje komen eten. Bij binnenkomst zal je zien dat deze bar gespecialiseerd is in pintxos met jamón Ibérico, want de dikke varkenshammen hangen boven de toog uitgestald. Deze kun je trouwens kopen, maar reken op een paar honderd Euro voor een hele poot. 

Adres

3. Bar El Globo

Als je de pintxo met ham bij La Viña op hebt, loop je naar het naastgelegen Bar El Globo, waar je vooral hun specialisatie ‘Txangurro gratinado’ (gegratineerde spinkrab) of ‘Queso fundido con paté’ (gesmolten kaas met paté) moet proberen. 

Adres

4. Brass 

De Brass is een mooie bar met modern-industrieel design. Hier vind je vooral wat exotischere, modernere pintxos. Echte aanrader is bijvoorbeeld de avocadotoast met tonijn en sesam. 

Adres

5. Gaztandegi taberna

Wanneer je deze bar binnenstapt, zie je niet alleen wat hun specialiteit is, maar je ruikt het ook:kaas. Probeer pintxos met verschillende soorten kazen, bijvoorbeeld de Baskische schapenkaas Idiazabal of internationale kazen. 

Adres

6. El Huevo Frito

De bar ‘het gefrituurde ei’ zegt al wat voor pintxos je hier kunt eten: pintxos met ei. Laat je verrassen door de mogelijke combinaties!

Adres

7. Café Estoril

Voor de beste pintxo met tortilla, ga je naar café Estoril, gelegen aan het pleintje Plaza Campuzano en herkenbaar door de blauwe façade. Hier vind je pintxos met verschillende combinaties van tortilla, zoals een pintxo met de traditionele tortilla, tortilla met chorizo, tortilla met kabeljauw, tortilla met groene en rode paprika, enzovoorts. 

Adres

8. Restaurante Víctor Montes

Wanneer je in het oude centrum van Bilbao bent, bezoek dan eens het traditionele restaurant Víctor Montes. Die vind je aan Plaza Nueva, een binnenhof omringd door bars en restaurants. Dit is een erg gezellig restaurant/bar waar de Basken graag een hapje en drankje komen doen. Maar het heeft ook een belangrijke positie in de historie van Bilbao, want hier werd in 1997 het project voor de bouw van het Guggenheim Museum in Bilbao officieel ondertekend door Frank Gehry. Dus dit restaurant is zeker een bezoekje waard!

Adres

9. Gure Toki

Met veel liefde worden de pintxos bereid in deze bar en dat kun je zien én proeven. De kleine hapjes die op de toog uitgestald staan lijken net haute-cuisine. Gure Toki heeft altijd veel variëteit in pintxos en in combinatie met een frisse Txakoli-wijn op het terras buiten kom je prima tot rust na een dag sightseeing in Bilbao!

Adres

10. Peso Neto

Aan de andere kant van de rivier van het oude stadscentrum ligt de hippe wijk ‘Bilbao La Vieja’ met haar eigen populaire restaurants en barretjes voor pintxos. Bijvoorbeeld Peso Neto, een gezellige, sfeervolle bar waar je niet alleen pintxos kan eten, maar ook heerlijke gerechten van het menu voorgeschoteld krijgt. Dit in combinatie met een cocktail en het is het perfecte begin van je verblijf in Bilbao!

Adres