Bilbao

Van vervuilde industriestad tot hippe, toeristische hotspot. Bilbao onderging de afgelopen twee decennia een intense transformatie en sindsdien komen elk jaar steeds meer toeristen op stedentrip naar de economische hoofdstad van het Baskenland.

Isozaki Torens en Zubizuri brug Bilbao

Het Guggenheim-effect

Bilbao was tot eind 20ste eeuw een stinkende havenstad. De ijzerertsmijnen in de omliggende heuvels en de drukke haven waren de belangrijkste bronnen van inkomsten. Maar de bergen raakten uitgeput en een economische crisis dreigde voor Bilbao. Wat nu? De Baskische regering zag in dat een drastische verandering nodig was om de stad draaiende te houden. Daarom werd ingezet op het toerisme. Fabrieken sloten, de rivier werd schoongemaakt en er werd begonnen aan nieuwe projecten, waaronder de bouw van een groot museum voor moderne kunst: het Guggenheim Museum.

Reserveer rondleidingen in het Guggenheim:

Guggenheim museum Bilbao

Na het Guggenheim volgden het congresgebouw ‘Palacio de Euskalduna’, ‘Torre Iberdrola’ – de 165 meter hoge glazen wolkenkrabber – en een modern stadion voor de voetbalclub Athlétic Bilbao. Voetbalfans kunnen een leuke rondleiding boeken in het moderne stadion van Athlétic Bilbao.

Puppy bij Guggenheim Bilbao en Iberdrola Toren

Boek een toer in Bilbao:

Traditioneel en modern

Terwijl elders in de stad nieuwe en moderne gebouwen het uitzicht bepalen, heeft Bilbao wel haar historische gebouwen en cultuur behouden. En dat is zo aantrekkelijk aan deze Baskische stad: het ouderwetse karakter is nog steeds zichtbaar in de straten. Bilbao vormt daardoor een perfecte mix tussen oud en nieuw. Vooral omdat het nog niet overlopen is door toeristen, proef je hier nog de typische Baskische cultuur.

Universiteit Bilbao Deusto

Historisch centrum

Het oude centrum van Bilbao stamt uit 1300 en bestond toen uit 7 straten: de ‘Siete Calles’. Tegenwoordig is het historisch centrum iets groter en vind je er smalle straatjes met gezellige cafés, boetiekwinkeltjes en de Santiago kathedraal. Deze kathedraal was een belangrijke rustlocatie voor de pelgrims die door Bilbao kwamen op hun pelgrimage naar Santiago de Compostela.

Op het grote plein in Casco Viejo, Plaza Nueva genaamd, vind je tal van bars waar je pintxos (Baskische tapas) in alle soorten en maten kan proeven met een drankje erbij. Dit is waar de lokale inwoners bijeenkomen op vrijdagmiddag om het weekend gezellig in te luiden met elkaar.

Plaza Nueva Bilbao