San Sebastián

Donostia - San Sebastián

Voor stijl en elegantie boek je een stedentrip naar San Sebastian, vlakbij de Franse grens en 1 uur rijden vanaf Bilbao. Deze stad, ook wel Donostia genaamd door de Basken, floreerde in de ‘Belle Époque’-tijd van vóór de Wereldoorlogen, toen de Spaanse koninklijke familie hun zomers hier doorbrachten. Stijlvolle gebouwen in Art-Nouveau stijl en faciliteiten voor de rijken, zoals casino’s en spa’s, werden uit de grond gestampt en zijn vandaag nog steeds in volle glorie te zien.

Dagtrips naar San Sebastián

Vanuit Bilbao kun je een dagtrip doen die langs de prachtige kliffen van de Baskische kust en de idyllische vissersdorpen Getaria en Zarautz naar San Sebastián gaat. De perfecte manier om de Baskische kust te ontdekken!

Wil je liever het bezoek aan San Sebastián combineren met een bezoekje aan de charme van het Franse Baskenland? Dat kan met de dagtrip naar San Sebastián en Biarritz. Ook bezoek je de traditionele vissersdorpen Saint-Jean-de-Luz, Hendaye en maak je een rondvaart door de baai van Hondarribia!

De charme van San Sebastián

Met nog geen 200.000 inwoners is San Sebastián een rustige stad in het noordoosten van het Baskenland, op 25 km afstand van de Frans-Spaanse grens. Maar in de zomer merk je niets van dit kleine inwoneraantal, want dan stroomt de stad vol met toeristen die allemaal willen genieten van de charme van San Sebastián. Die charme ervaar je vooral als je flaneert over de boulevard langs één van de mooiste baaien van Europa: La Concha. Aan de ene kant zie je de historische villa’s en kleine paleizen waar de adellijke families woonden. Aan de andere kant glijden surfers over de golven in het azuurblauwe water en meren zeilboten aan in de traditionele vissershaven in de baai. In het midden van de La Concha baai maakt het eilandje Santa Clara het uitzicht compleet.

La Concha San Sebastián

Culturele hoofdstad

In het Baskenland beschouwden ze San Sebastián al als culturele hoofdstad (hoewel Bilbao door het Guggenheim museum de laatste decennia ook een grotere culturele invloed kreeg), maar in 2016 werd er nog een schepje bovenop gedaan toen de stad de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ kreeg. De stad kwam hierdoor internationaal meer op de kaart te staan. Afgezien van de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’, is San Sebastián bekend van het internationale filmfestival en Jazzaldia: een 5-dagen lang internationaal jazz festival met de beste jazzmuzikanten van het moment die optreden in het Kursaal. Dit is een enorm congresgebouw en auditorium in het oude centrum van San Sebastián.

Kunstwerk ‘El Peine del Viento’

Loop je helemaal door naar het einde van de boulevard richting het westen, dan kom je uit bij een punt waar kunstwerken van geoxideerde ‘grijpers’ staan. Dit kunstwerk heet ‘El Peine del Viento’ (de Windkam) en is gemaakt door de Donostiaanse beeldhouwer Eduardo Chillida. Vanwege de onrustige Golf van Biskaje kun je hier indrukwekkende foto’s of video’s maken van hoge golven die afbreken tegen de beelden die in zee staan. Maar pas op dat je zelf niet nat wordt door de golven die over de stenen balustrade komen!

Peine del Viento Eduardo Chillida
 

Gastronomie

Voor een heerlijke gastronomische beleving ben je in San Sebastián op de juiste plek. Hier is de Baskische gastronomie ‘uitgevonden’ en dat blijkt door het bijzonder grote aantal sterrenrestaurants in en rondom deze elegante stad. San Sebastián is zelfs één van de weinige steden ter wereld die zoveel Michelinsterren per vierkante meter telt: maar liefst 17 in een straal van 25 km., waarvan 3 restaurants met 3 Michelinsterren in de stad zelf!

Maar geen zorgen, ook voor de mensen met niet zo’n dikke portemonnee zijn er genoeg betaalbare restaurants waar ze goede kwaliteit serveren. En voor de snelle hap ga je uiteraard niet naar een McDonald’s, maar stap je een bar binnen en probeer je het verschillende aanbod aan lekkere pintxos (Baskische tapas) die staan uitgestald op de toog.

Monte Igueldo

Voor het beste uitzicht van San Sebastián ga je naar de top van Monte Igueldo, de heuvel links van de La Concha baai.

Je kan zowel met de auto als per voet naar boven, of direct met de kabeltram. Bij aankomst moet je wel entree betalen (zo’n €2 p.p.), want op Monte Igueldo is een klein amusementspark van meer dan een eeuw oud. Tegen een kleine betaling kunnen jonge kinderen zich vermaken in diverse attracties, zoals een carrousel, schiettent en zelfs een kleine achtbaan die een mooi uitzicht over de Golf van Biskaje geeft. Het is vooral aan te raden om aan het eind van een zonnige zomerdag je bezoek aan San Sebastián te eindigen met dit mooie uitzicht op de stad vanaf Monte Igueldo.

Monte Igueldo attractions

Boek je trip naar San Sebastian: