Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van de Baskische provincie Álava en ligt op ongeveer 50 minuten rijden ten zuiden van Bilbao. Het is een mooie stad met een middeleeuws centrum. De naam Vitoria-Gasteiz zijn 2 namen die zijn samengevoegd: Vitoria, de Spaanse benaming, en Gasteiz, de Baskische naam benaming.

Vitoria-Gasteiz

 

Stad van het Baskische parlement

De Baskische regering heeft hier zijn zetel, waardoor Vitoria-Gasteiz de parlementaire hoofdstad van het Baskenland is. Onder de Baskische bevolking gaat een verhaal over waarom het parlement nou juist in hier is gezeteld en niet in Bilbao of San Sebastián. De reden zou zijn omdat Bilbao al de economische hoofdstad van het Baskenland is en San Sebastián de culturele hoofdstad, maar dat Vitoria-Gasteiz niets “speciaals” had. Dat vond men wat sneu en daarom kreeg deze stad de eer om het Baskische parlement te huisvesten.

Groene Europese hoofdstad

In 2012 was Vitoria-Gasteiz de Groene Europese Hoofdstad wegens de inzet voor milieubehoud en de ontwikkeling van duurzaamheidsprojecten in de stad. Wanneer je de stad bezoekt, zie je ook daadwerkelijk dat het een groene stad is met veel parken en natuurgebieden in de omgeving. Doordat het in een vlak gebied ligt en de stad een goed netwerk van fietspaden heeft, wordt er ook veel gefietst door de bewoners. 

Plaza Virgen Blanca Vitoria-Gasteiz

‘Plaza de la Virgen Blanca’ is het bekendste plein en weer zie je een relatie met de naam van Groene Hoofdstad, want op het plein staat een kunstwerk van grote grasletters met de naam Vitoria-Gasteiz. Op warme zomeravonden komen de mensen gezellig bijeen op dit plein om een drankje te drinken. De huizen die het plein omringen zijn herkenbaar door de glazen uitbouw die een wat Franse sfeer uitstralen.

Feestweek Vitoria-Gasteiz

Het zomerfeest van Vitoria-Gasteiz, genaamd de ‘Fiestas de la Virgen Blanca’, worden logischerwijs ook op dit plein officieel begonnen. De feestweek vindt jaarlijks plaats in de 1e week van augustus en als toerist heb je hier de perfecte gelegenheid om activiteiten mee te maken om de Baskische cultuur te leren kennen, zoals tijdens demonstraties van Herri Kirolak, Baskische dansen of paëlla competities.

Tours in Vitoria-Gasteiz: