Wijnregio Rioja Alavesa

In het meest zuidelijke gedeelte van het Baskenland ligt het gebied La Rioja Alavesa, de wijnregio van het Baskenland. Tijdens de reis naar Rioja Alavesa is het mooi om te zien hoe het bergachtige gebied in het noorden langzaam overgaat in vlak land dat wordt omgeven door bergketens. Deze zorgen ervoor dat de regen achter de bergen blijft en de warmte wordt vastgehouden in het dal, waardoor een warm en droog microklimaat ontstaat: de ideale omstandigheden voor cultivatie van de Tempranillo en Grenache druiven die hier groeien.

Wijngaarden La Rioja Alavesa

Doe een tour met wijnproeverij

Huur een auto en doe een dagexcursie naar de wijnregio Rioja Alavesa. Het is zeker de moeite waard om door het landschap te rijden langs de vele wijngaarden en wijnmakerijen. Voor de ultieme beleving schrijf je je in voor een tour met wijnproeverij bij één van de bodegas. De beste periode om zo’n tour te doen is in september en oktober. Dan is de wijnoogst in volle gang en zie je met eigen ogen wat er allemaal komt kijken bij de wijnproductie.

Wijnoogst

Dagtrip Rioja Alavesa

Vanuit Bilbao kun je een mooie dagtrip maken naar Vitoria-Gasteiz en het wijngebied Rioja Alavesa. Deze excursie met gids brengt je met een luxe touringcar naar Vitoria. Hier heb je de tijd om de stad te verkennen waar de Baskische regering zijn zetel heeft. Vervolgens gaat de trip door naar de wijnregio en bezoek je de middeleeuwse steden Laguardia en Labastida. Uiteraard bezoek je de omliggende wijngaarden en sluit je de dag af met een wijnproeverij!

Dit is de ideale kans om een compleet ander gebied van het Baskenland te ontdekken! Boek hier de excursie.

Dagtrips & tours La Rioja Alavesa:

Bodega Marqués de Riscal

De bekendste wijnmakerij is wellicht ‘Marqués de Riscal’ in Elciego. Het is de oudste wijnmakerij in de regio (1858) en het onderscheidt zich ook van andere bodegas door het 5-sterrenhotel ‘Marqués de Riscal‘, ontworpen door Frank Gehry in de Guggenheimstijl. Het moderne gebouw vormt een bijzonder contrast met de eeuwenoude, omringende wijngaarden. De één vindt het prachtig, de ander niet. Waar wel iedereen het over eens is, is de prima kwaliteit van hun geproduceerde wijn.

Hotel Marques de Riscal, Elciego

Online reserveren

Wijntours bij Marqués de Riscal zijn populair, dus ik raad je aan om de tour van tevoren online te reserveren. De tour inclusief het proeven van een witte en rode wijn duurt 90 min. en kost € 16 voor volwassenen en € 8 voor kinderen tussen 11 en 17 jaar. Er zijn meerdere tours per dag die je in het Engels kan volgen.

Wijnvaten in wijnkelder La Rioja