Het weer in Baskenland

Spaans Baskenland is een grote regio en heeft daardoor te maken met weertypen die per gebied verschillen. We maken daarom even het onderscheid tussen de noordelijke kustregio (Vizcaya en Giupuzcoa) en het binnenland (Álava, Rioja Alavesa en Navarra).

Kustregio

Dit is het ‘Groene Noorden’ van Spanje. Hier geen kurkdroge, hete zomers en olijfbomen zoals we gewend zijn van het stereotype Spanje. Nee, de kustregio van het Baskenland, waar Bilbao en San Sebastián liggen, heeft een groen en weelderig landschap vanwege de regenachtige dagen het hele jaar door. Maar dat betekent niet dat het continu slecht weer is hier! Integendeel, het is een zeer aangenaam gebied om op vakantie te gaan. De zee werkt als een soort airconditioning: de zomers zijn niet te heet met een gemiddelde van 23°C en de winters zijn met zo’n 10°C niet te koud.

Zonnige en regenachtige dagen wisselen elkaar af, dus check voordat je op reis gaat even de weersvoorspelling en neem voor de zekerheid een parapluutje en een vest of jas mee in de tas. Toch is er de laatste jaren wel een tendens naar warmer en droger weer in de zomer, want ook hier ontkomt men niet aan klimaatverandering.

Binnenland

Het binnenland van Spaans Baskenland is een ander verhaal. Na ongeveer 1 uur rijden vanaf de kust landinwaarts maakt het groene landschap plaats voor een droger en vlakker gebied. Hier geen invloeden vanaf zee en dus warmt deze regio al snel op in de zomer. Temperaturen boven de 27°C zijn dan vrij normaal. Het kwik in de winter daalt tot zo’n 8°C en het is zelfs gebruikelijk dat er in januari/februari wat sneeuw valt. Over het algemeen kennen de regio’s Rioja Alavesa en Navarra meer zonuren en minder neerslag dan de noordelijke gebieden van het Baskenland.